Αν μάθει χομπίστας ηλεκτρονικά από θεωρητικό βιβλίο εγώ θα γίνω αρχιμανδρίτης!


Θέλω να μάθω ηλεκτρονικά.Από που να αρχίσω και πού να τελειώσω.
 

 Θέλεις να περνάς την ώρα σου με τα ηλεκτρονικά;Θες να ξεκινήσεις να μαθαίνεις πέντε πράματα και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις;

Η απάντηση είναι η εξής:άσε τα θεωρητικά βιβλία και μπες κατευθείαν στο ψητό με μια απλή κατασκευή.Τα βιβλία είναι συμπληρωματικά .Όχι βασικά.


Αν μάθει ποτέ αρχάριος ηλεκτρονικά από θεωρητικό βιβλίο εγώ θα γίνω αρχιδιάκονος!

Σε ένα φόρουμ το hlektronika.gr προτάθηκε αυτό εδώ το βιβλίο  κι αυτό .

 ''Κατανόησέ τα'', λέει ,''και μετά έλα να σου πω τα υπόλοιπα.''

ha ha ha people

Ρίξε μια ματιά στα δύο βιβλία παραπάνω και θα καταλάβετε γιατί γελάω.

Αυτό το βιβλίο προτάθηκε σε ένα φόρουμ για να μάθει αρχάριος ηλεκτρονικά.



Είναι τόσο δύσκολα τα βιβλία,γεμάτα μαθηματικούς τύπους και ασκήσεις,που ούτε δέκα χρόνια πανεπιστήμιο δεν φτάνουν για τα κατανοήσει κάποιος.Τί να τα κάνει ο χομπίστας όλ'αυτά τα μαθηματικά;Υπάρχει περίπτωση ποτέ να τα καταλάβει όλα αυτά τα αλαμπουρνέζικα;Στην τελική τί τα θέλει;Πρέπει να βγάλει πανεπιστήμιο για να μάθει να κολλάει δύο πυκνωτές και δύο αντιστάσεις;Να σκοτώσει λίγο την ώρα του θέλει ασχολούμενος με τα ηλεκτρονικά. Αν καταφέρει ποτέ κανένας αρχάριος χομπίστας να μάθει ηλεκτρονικά απ'αυτό το βιβλίο εγώ θα χειροτονηθώ  αρχιμανδρίτης!Το δηλώνω!χαχαχα.

Αυτά τα βίβλια ΙΣΩΣ τονίζω γίνουν κατανοητά σε κάποιον πολύ προχωρημένο κι'αυτό παίζει τόσο κακογραμμένα που είναι,με τον κλασσικό σχολικό τρόπο που δεν καταλαβαίνει κανένας τίποτα και χρειάζονται δέκα φροντιστήρια και δύο σχολές για να μάθει κάποιος να κάνει κανά δυό ασκήσεις.

Αν μάθει ποτέ κανένας αρχάριος ηλεκτρονικά απ'το παραπάνω βιβλίο εγώ θα χειροτονηθώ  αρχιμανδρίτης!



Ξεκινάμε αμέσως από απλά κυκλώματα

Ένας πολύ απλός τρόπος,και πολύ καλός μάλιστα,είναι να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε απλά κυκλώματα.Κατά προτίμηση αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από λίγη θεωρία.Λίγη ξαναλέω ,μέσα στις άκρες ,όχι μαθηματικές φόρμουλες ασκήσεις και τρίχες κατσαρές.

Σιγά ,σιγά με την εμπειρία ,φτιάχνοντας περισσότερα κυκλώματα και διαβάζοντας γι'αυτά σε διάφορα ,π.χ. φόρουμ,θα αυξάνονται οι γνώσεις μας.

Ένα δημοφιλές κύκλωμα για να ξεκινήσει κάποιος είναι ο μικρός ενισχυτής ήχου μισού βατ με το θρυλικό LM386.

Συμπληρωματικά μ'αυτό το κύκλωμα μπορείτε να διαβάσετε για λίγο για τα είδη πυκνωτών.

Ψάχνουμε και διαβάζουμε μόνο ότι έχει σχέση με αυτό το μικρό κύκλωμα.Π.χ. τί σημαίνουν τα σύμβολα.Τί είδη πυκνωτών υπάρχουν και γενικά περιοριζόμαστε μόνο σε ότι χρειαζόμαστε.


Βασικά εργαλεία για αρχάριους

Ένα breadboard για να δοκιμάζετε τα κυκλώματά σας.Δεν είναι απαραίτητο ,μπορείτε να κολλάτε απευθείας τα κυκλώματα αλλά καλό θα ήταν να το έχετε.Διευκολύνει την κατάσταση.
ένα breadboard για να δοκιμάζετε τα κυκλώματά σας

  • ένα φτηνό πολύμετρο ,το πολύ με δέκα ευρώ


Ή ξεκινήστε από ένα έτοιμο κιτ.
Αντί για το breadboard μπορείτε να αρχίσετε με κιτ.Μ'αυτά θα μάθετε να χρησιμοποιείτε το κολλητήρι.

Να έχετε, όμως,υπόψιν οι κολλήσεις είναι δύσκολες για αρχάριους,θέλουν τρόπο και αρκετή εξάσκηση.Το κόλλημα έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη τέχνη στην ηλεκτρονική επιστήμη.Βέβαια είπα αν δεν κάνετε βουτιά δεν θα μάθετε.

Κανόνες ασφαλείας.Βασικότατο αν όχι το βασικότερο είναι όταν ασχολούμαστε με τα ηλεκτρονικά να ακολουθούμε κανόνες ασφαλείας για να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία!! Δεν ασχολούμαστε ΠΟΤΕ σαν αρχάριοι σε καμιά περίπτωση με κυκλώματα που έχουν μεγάλο ρεύμα,όπως π.χ. τα τροφοδοτικά.Δεν ανοίγουμε τηλεοράσεις,είναι άκρως επικίνδυνες ούτε και άλλες οικιακές συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων.Ο φούρνος μικροκυμάτων και οι τηλεοράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες συσκευές στο νοικοκυριό.Μπορούν να κρατήσουν ρεύμα για πολύ ακόμα και όταν αποσυνδεθούν απ τη μπρίζα.Επίσης δεν πειράζουμε τον ηλεκτρολογικό πίνακα ,ούτε τις πρίζες.Ασχολούμαστε με απλά κυκλωματάκια που δεν χρησιμοποιούν μεγάλο ρεύμα ,που δουλεύουν με μικρή μπαταρία όπως ο μικρός ενισχυτής ήχου για τον οποίο μίλησα παραπάνω.
Καλή επιτυχία με τα ηλεκτρονικά σας!Και με ασφάλεια!


αναρτήσεις χρήσιμες για αρχάριους

βασικά εργαλεία ηλεκτρονικού
είδη πυκνωτών
πώς φτιάχνουμε πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος


arximastoras.blogspot.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη